Hoe ‘fast’ of ‘slow’ werk jij met je team?

  • Hoeveel tijd en ruimte maak jij voor actieve reflectie op hoe jullie als team samenwerken
  • Investeer je in de relationele hygiëne van je team?
  • Besef je ook dat regelmatig vertragen en ‘pas op de plaats’ maken, een voorwaarde is om weer te kunnen versnellen?
  • Durf  je te benoemen wat je op vlak van ‘proces’ of groepsfunctioneren ziet gebeuren en hoe spannend is dat?
  • Welke groepsbril zet jij op wanneer je een team leidt of met een groep werkt?

De tijdsgeest van vandaag dicteert dat alles snel moet gaan. Er is geen tijd om stil te staan. We nemen de vlucht vooruit, soms ook uit schrik voor een open en eerlijk gesprek.

Als het moeilijk loopt, hopen we op onmiddellijke en eenvoudige antwoorden, terwijl de realiteit steeds complexer wordt.

We hunkeren naar ’tips & tricks’ om een gevoel van controle en competentie te hebben. Tools en instrumenten lijken het antwoord op alles wat moeilijk te managen is. Maar is dat ook zo?

“In dealing with the intensely interpersonal world of teams, no technique is foolproof, and no technique can control the contingencies of an all-too-human world. (…) Like the craftsman’s tools, techniques amplify your effort, your judgments your instincts, and your empathetic responses – but they can’t substitute for them.”

(Larry Hirschhorn)

‘Teams’: bouwen aan een team vraagt tijd en aandacht 

Leidinggevenden blijken vaak nauwelijks ‘concepten’ en brillen te hebben om naar teams en groepsfenomenen te kijken. De teamrollen van Belbin of de fasen van Tuckman (forming, storming, norming, performing, adjourning) zijn vaak de enige gekende kaders.

Dat is wat mager als je de complexe dynamieken van een groep wil begrijpen en aansturen. En ook zorgelijk als je bedenkt dat de meeste organisaties ’team-based’ zijn…

Er is veel retoriek rond teamwerk: “T.E.A.M.: Together Everybody Achieves More” – alsof samenwerken als team vanzelf gaat…

Maar teamwerk vraagt “gedisciplineerde actie” zeiden Katzenback & Smith al in de jaren ’80. Zoals uitdagende doelstellingen formuleren, rollen verhelderen of en afspraken maken over gedragsregels in het team.

Bouwen aan je team is dus een aandachtspunt van alledag. Het gaat niet over iets bijzonders, of een thema om één keer per jaar, in een hotel, aandacht aan te geven.

En er is meer nodig.

De illusie van de ‘vlucht vooruit’: verwaarloosde teams

De meeste leidinggevenden zijn resultaatgericht en gericht op de inhoud van het werk. Ze investeren vooral tijd, energie en aandacht in het individueel aansturen van teamleden. De vraag “Hoe is het met ons als team?” wordt nauwelijks gesteld.

Misschien is het wel heel spannend of zelfs confronterend om naar het groepsfunctioneren te kijken…Daardoor blijft er veel niet benoemd en verdwijnen de moeilijke zaken in de onderstroom.

Samenwerkingsrelaties verwaarlozen kan tot ongewenste resultaten leiden. Ik noem er een paar.

  • Mensen zijn teleurgesteld omdat ze een “team” zijn maar weinig verbinding of gemeenschappelijkheid ervaren
  • Het potentieel van de groep wordt niet benut omdat leidinggevenden hun team indivueel aansturen
  • Het verschil tussen retoriek over “teamwerk” en de realiteit van het individueel belonen zorgt voor spanning
  • Problemen worden al te gemakkelijk toegeschreven aan individueel disfunctioneren en is er minder oog voor de onderstroom en groepsdynamieken die samenwerking hypothekeren.

“Eigenlijk kenmerken leiders van een organisatie zich door enige naïviteit: ze realiseren zich niet dat de groepsdynamica kan zorgen dat een groep afdwaalt van een geplande koers, waardoor de echte doelen van het team sterk afwijken van de geformuleerde doelen. (…) Hoewel de meeste mensen zich dat niet realiseren, kan de onzichtbare onderstroom van de groepsdynamica een groepseffect teweegbrengen dat krachtiger is dan de som der delen.”

(Manfred Kets de Vries)

Groepsdynamica: zet eens een andere bril op!

De groepsdynamica, die haar oorsprong heeft in de naoorlogse periode van de vorige eeuw, is een vakgebied met heel wat waardevolle inzichten voor leidinggevenden. Deze know-how is helaas weinig verspreid in organisaties.

De groei van groep naar ‘volwassen’ team gaat niet vanzelf. Het vraagt tijd, een volgehouden inspanning en de moed om het aan te gaan met elkaar.

In mijn werk, blogs en boeken houd ik steeds een bevlogen pleidooi voor het durven kijken naar de dynamieken in samenwerking: als je een andere bril opzet, zie je nieuwe mogelijkheden!

Sterke, volwassen teams zijn de bouwstenen van wendbare, stevige organisaties die soepel kunnen inspelen op verandering. 

Een team ben je niet, dat moet je worden!!!

 

 

Copyright ©  Silvia Prins (2012). Alle rechten voorbehouden. Artikelen of delen hieruit mogen elders gepubliceerd worden, maar alleen op o.v.v. het copyright en de naam van de website. Dank om me hiervan op de hoogte te stellen. (herzien op 12 oktober 2020)